Misdom Consort

Promotiefolder van de Kameropera  'Het Debat' op muziek van Johann Sebastian Bach.

De folder is als pdf-file te downloaden. Voor de voorkant klik HIER, voor de begeleidende tekst klik HIER.
 

Muziek:                             Johann Sebastian Bach
Muzikale bewerking:          Jan Misdom
Libretto en regie:               Jos Visscher
Solisten:                            Gonda Jonker (alt-mezzo)
                                         Noud Jaspers (bariton)     
Musici:                              Misdom Consort:
Foto flyer:                         Sake Elzinga

Het Misdom Consort treedt op in wisselende samenstelling: Jan Misdom (klarinet en muzikaal leider), Gerda Geutskens (klarinet), Margriet Nip (klarinet), Martin Morsman (klarinet en basklarinet) Margriet Modderman (klarinet en basklarinet) en Iekelien Koopmans (fagot).
___________________________________________________

 

 

'Het Debat' is een korte komische kameropera in een akte en     verhaalt over twee kemphanen die tegenover elkaar komen te staan. Hij zou een minister, gedeputeerde of wethouder kunnen zijn, zij voert oppositie op het scherp van de snede. Nee, het gaat er niet bepaald zachtzinnig toe in dit debat. Maar hoe groot de politieke tegenstellingen ook zijn, als eenmaal het hart gaat spreken..... Uiteindelijk wint de hartstocht het glansrijk van welk ideologisch geschil dan ook.

'Het Debat' is een reprise van de opera die in 2004 tijdens het Axis-festival in Assen in de raadzaal in premiere ging. De opera maakte vervolgens een korte tournee langs diverse raadzalen van Nederlandse gemaaneten. De reprise kent twee nieuwe solisten, Gonda Jonker en Noud Jaspers, terwijl Jan Misdom van het Kamermuziekparadijs een nieuw arrangement maakte voor de nieuwe bezetting.  De muziek van 'Het Debat' is grotendeels afkomstig uit de Koffiecantate van Johann Sebastian Bach. In de ouverture zullen muziekkenners echter de 'Courante' uit Bachs 'Eerste Suite voor Orkest' herkennen. Bach schreef zijn 'Koffiecantate' voor drie zangers (sopraan,tenor en bariton), een strijkorkest met klavecimbel en dwarsfluit. Jan Misdom schreef het om, naar een nieuw libretto in het Nederlands van Jos Visscher, voor twee zangsolisten (mezzosopraan en bariton) en een instrumentaal kwartet; drie jklarinetten en fagot of basklarinet.

De Lege Ruimte en Het Kamermuziekparadijs hebben nu drie kameropera's op het repertoire staan: naast 'Het Debat' zijn dat 'Bolders' en 'Çafe Amante'. Alle kameropera's worden op locatie gespeeld. 'Het Debat' komt het best tot zijn recht in vergaderzalen, bij voorkeur raad- of statenzalen. Alle opera's zijn lichtvoetig, soms ronduit hilarisch.
De makers lieten zich inspireren door de zogenaamde opera buffa, een italiaans operagenre dat is ontstaan uit de theatervorm commedia dell'arte. Met een eigen moderne variant op de opera buffa willen De Lege Ruimte en Het Kamermuziekparadijs de opera ontdoen van zijn onterechte elitaire imago.

____________________________________________________